Crayfish Meal on the Serving Dish

Koka kräftor enligt gammalt recept

Att koka kräftor på det gamla sättet ger en smak som påminner om tradition och sommarens skördefest. Det här receptet är ett arv från tider när man fiskade kräftor själv och kokade dem med omsorg. Genom att använda krondill och rikligt med salt får du fram den klassiska smaken som många förknippar med svenska kräftskivor.

Ingredienser

  • 2 kg levande kräftor
  • 5 liter vatten
  • 1 dl grovt salt
  • 2 sockerbitar
  • 1 knippe färsk krondill (inklusive dillkronor)
  • 1 öl (33 cl, valfri sort)

Instruktioner

  1. Förbered kräftorna: Skölj kräftorna noggrant i kallt vatten och låt dem rinna av.
  2. Koka upp lagen: Häll vattnet i en stor gryta och tillsätt salt, sockerbitar och öl. Koka upp lagen under omrörning så att saltet och sockret löser sig helt.
  3. Tillsätt krondillen: Lägg i den färska krondillen och låt lagen koka i cirka 10 minuter för att dra ur smaken.
  4. Koka kräftorna: Sänk värmen så att lagen sjuder kraftigt men inte stormkokar. Lägg i kräftorna en i taget så att vattnet håller sig vid en jämn sjudning. Låt kräftorna koka i 7-10 minuter beroende på storlek.
  5. Låt kräftorna svalna i lagen: När kräftorna är färdigkokta, dra av grytan från värmen och låt dem svalna i lagen. Det är viktigt att kräftorna får dra i lagen i minst 12 timmar, gärna över natten, för att de ska få full smak.

Serveringstips

Servera kräftorna kalla tillsammans med rostat bröd, smör och en god ost. Glöm inte snapsen och en skiva citron vid sidan om! Dekorera bordet med färska dillkronor och bjud på en smakrik västerbottenpaj som tillbehör.

Vanliga frågor

  1. Hur vet jag att kräftorna är färdigkokta?
    Kräftorna blir röda när de är genomkokta, och köttet ska vara vitt och fast.
  2. Kan jag använda frysta kräftor för detta recept?
    Ja, men det bästa resultatet får du med färska kräftor. Om du använder frysta, tina dem först och koka dem som vanligt.
  3. Kan jag spara lagen för att använda senare?
    Ja, lagen kan sparas och användas som grund för nästa omgång kräftor, men smakerna kan bli något mildare.
  4. Varför ska man låta kräftorna dra i lagen?
    Det är för att kräftorna ska absorbera smakerna från lagen och få den där djupa, klassiska smaken.
  5. Hur länge kan jag förvara kokta kräftor?
    Kokta kräftor kan förvaras i kylskåp upp till tre dagar, men de smakar bäst inom 24 timmar efter att de kokats.
  6. Finns det mer moderna recept?
    Jajamensan, både Koka kräftor i dill och öllag samt Kräftor med dill och citron.
  7. Hur kan jag tina kräftor?
4.7/5 (3 Reviews)

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *