Gösfilé med rostad potatis och citron-dill sås

Gös är en färskvattensfisk som är högt uppskattad för sitt ljusa och milda kött. I detta recept kombineras gösfilé med en klassisk citron-dill sås och rostad potatis, vilket ger en enkel men smakrik måltid. Det är ett perfekt recept för en mysig middag hemma.

Ingredienser

  • 4 gösfiléer (ca 150 g vardera)
  • 500 g små potatisar, halverade
  • 2 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar, efter smak
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 citron, zest och juice
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 100 ml grädde
  • 50 g smör

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 200°C.
  2. Placera potatisarna på en bakplåt, ringla över olivolja, krydda med salt och peppar, och strö över finhackad vitlök. Blanda väl och rosta i ugnen i ca 25-30 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.
  3. Medan potatisen rostas, förbered såsen. I en liten kastrull, smält smöret på medelvärme. Tillsätt citronzest och saft, grädde och dill. Låt sjuda tills såsen tjocknar något, ungefär 5-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Stek gösfiléerna i en het panna med lite olja, ca 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta och har fått en gyllenbrun yta.
  5. Servera gösfiléerna med de rostade potatisarna och ringla citron-dill såsen över fisken.

Serveringstips

Servera denna rätt med en fräsch grönsallad för att tillföra fräschör och balans. En kall öl eller ett glas vitt vin passar utmärkt till.

Vanliga frågor

  1. Kan jag använda fryst gös i detta recept? Ja, det går bra att använda fryst gös. Se bara till att tina den ordentligt och torka av all vätska innan stekning.
  2. Hur vet jag när fisken är klar? Fisken är klar när köttet flagnar lätt med en gaffel och har en opak, inte genomskinlig, färg.
  3. Kan jag förbereda något av detta i förväg? Potatisen kan rostas i förväg och värmas upp strax före servering. Såsen kan också göras några timmar i förväg och bara värmas upp när det är dags att äta.
  4. Finns det något alternativ till grädde för såsen? Om du föredrar en lättare version kan du ersätta grädden med en skvätt mjölk eller till och med en mild yoghurt.
  5. Vilka andra örter skulle passa i såsen? Förutom dill kan du experimentera med persilja eller gräslök som också kompletterar fisken väl.

Beräknad tillagningstid:

Total tid: 45 minuter

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *